Aktuelt

Slik var 2016 på Religioner.no

religioner      |      31/12/2016

Året 2016 har hatt sine opp- og nedturer. Mange vil hevde det var flest av de siste. Her er noen eksempler på hvordan året utspant seg her på Religioner.no.

Av Hans Olav Arnesen

2016 er snart over. I manges øyne har det vært et annus horribilis. Dels fordi en usedvanlig lang rekke celebriteter har dødd, men også fordi den politiske vinden blåser feil vei slik mange nordmenn både på den politiske venstre- og høyresiden ser det. I Religioner.no tar vi ikke stilling til slikt, men ettersom såpass mange mener 2016 har vært preget av dårlige nyheter kan vi begynne med et gjensyn med noe muntert og uhøytidelig fra nettsiden i året som gikk.

Skjermdump fra Pangea.com.

Årets overskrift

Vi i Religioner.no er opptatt av å levere kvalitetstoff til våre lesere, men overskrifter og ingress kan gjerne være svært så tabloide, så lenge innholdet er solid. Hva er den mest oppsiktsvekkende overskriften på en Religioner.no-artikkel i 2016? Vi tror denne tittelen på en liten kort og godt-sak er årets mest tabloide: «Gynokolog advarer mot holistiske vaginaposer».

En av overskriftene vi er mest fornøyd med, fordi den appellerer til religionshistorieinteresserte lesere som er kjent med familieintrigene på Olympus, er denne: «Juno skal avsløre Jupiters hemmeligheter».

En slik overskrift: «En satans kamp for likestilling og religionsfrihet», kan trolig også fungere brukbart som såkalt klikkagn, fordi man kan begynne å lure på om redaksjonen har innført nye og svært så liberale retningslinjer for banning. Inntil man leser artikkelen, selvfølgelig.

Den blodige hvite baron. Kilde: Wikimedia Commons.

Årets underligste

Av de mange bemerkelsesverdige skikkelsene religionshistorien har å by på i det tjuende århundret er Roman von Ungern-Sternberg blant de mest fascinerende. Og selv om fortellingen om hans liv er brutal og blodig, er den eksentriske og stormannsgale mannens biografi også usedvanlig underholdende. Hans overambisiøse forsøk på å gjenopplive det mongolske imperiet kan du lese om her.

Forskning på religion kan også være artig og ikke minst underlig. En indisk studie som hadde til hensikt å avgjøre hvilke indiske munker som var sterkest, (fysisk, ikke mentalt eller åndelig) går nok av med seieren i konkurransen om den mest underholdende “forskningen”, selv om den ikke akkurat utmerker seg rent vitenskapelig. Den kan du lese om i artikkelen: «Hvilken religion har de sterkest munkene?».

Fra utstillingen «Flames in the silence» i Dharmamsala

 Årets gladnyhet

2016 har slett ikke vært uten lyspunkter. Av de gladsakene vi har dekket er fremskrittene i kampen mot kvinnelig omskjæring i Mali. Særlig hyggelig er det at nettopp religiøse ledere stiller seg bak arbeidet for å avskaffe det vi i Vesten ofte kaller kjønnslemlestelse. Det kan du lese om i artikkelen: «Imamer slutter seg til kampen mot kvinnelig omskjæring».

En annen sak, som ved første øyensyn kan virke som en ordentlig gladnyhet, er det faktum at tibetaneres selvpåtenninger i protest mot kinesisk undertrykkelse nærmest opphørte fullstendig i 2016. I virkeligheten tyder mye på at det er frykten for kinesiske represalier mot de etterlatte som er grunnen til at kun tre tibetanere valgte denne ekstreme aksjonsformen dette året. Det kan du lese om i: «Når det brenner i Tibet».

 

Kilde: Wikimedia Commons.

Årets tristeste sak

Her er det dessverre en hel del å velge mellom. Blant annet ble det utført en rekke terrorangrep, også i Vesten. Den islamske staten hevder å stå bak flere av disse, men deres fremferd i de okkuperte områdene er enda mer uhyrlig. Særlig folkemordet jesidiene, som begynte i 2014, har gjort inntrykk på mange. Vi har skrevet en del om dette på Religioner.no, også på lederplass, men tragedien kom oss likevel på en måte nærmere da vi fikk besøk av Ido Baba Sheik, broren til jesidienes øverste religiøse leder. Intervjuet kan du lese her: «Det er ikke sikkert vi jesidier eksisterer om 25-50 år».

 Årets overraskelse

Kilde: Wikimedia Commons.

2016 var et år med mange overraskelser. Trumps seier i presidentvalget rystet verden og alt som kryper og går av kommentatorer hadde sin fulle hyre med å forklare hva som skjedde. Fullt så opptatt av Trump har ikke vi vært her på Religioner.no, selv om han har vært temaet for en håndfull artikler og debattinnlegg her hos oss også.

En annen og like stor overraskelse var imidlertid kuppforsøket mot Erdogan. Selv om Tyrkia har opplevd en lang rekke kupp og kuppforsøk gjennom sin moderne historie trodde vi at den tiden var over. På Religioner.no hadde vi akkurat publisert en artikkel, «Farvel til det sekulære Tyrkia?» om Erdogan og hvorvidt han var iferd med å styre landet i en annen retning enn den landsfaderen Kemal Atatürk i sin tid staket ut. Så kom kuppet, og det bekymringsverdige etterspillet, som begynte med et oppgjør med Gulen-bevegelsen og som ennå pågår i dag, hvor Erdogan strammer grepet om den tyrkiske staten så vel som det tyrkiske samfunnet.

Se også:

Årets debatt

Det offentlige ordskiftet ble et nytt verdispørsmål rikere da fosterreduksjon med ett ble et tema på vårparten. Ettersom slike spørsmål har en tendens til å resirkuleres i offentligheten med et par års mellomrom regner vi med å få et gjensyn med dette temaet i 2018, eller deromkring.

Her på Religioner.no handlet imidlertid en av de aller heftigste debattene om ingenting. Eller snarere kalamargumentet, som begynte med et innlegg av ateisten Andreas Wahl Blomkvist. Vil du lese deg opp på hele denne diskusjonen bør du sette av godt med tid, men denne videodebatten kan tjene som en grei innledning til problematikken: «Stor splid om ingenting».

Heiner Bielefeldt. Foto: Marianne Lyné Larvoll Melgård

Årets intervju 

Intervjuer er det vi har brukt aller mest tid på i 2016, selv om det meste av dette materialet ikke blir tilgjengelig før i 2017, når Uenighetens fellesskap-prosjektet åpnes for publikum. En hel del intervjuer har likevel også blitt publisert i 2016, og under følger noen eksempler.

FNs avtroppende spesialrapportør for religionsfrihet, Heiner Bielefeldt kunne fortelle at: «Vold utført i religioners navn er vår tids største trussel mot religiøs frihet», og i følge lesertallene var dette årets beste intervju. Relasjonen mellom religion og vold var også den røde tråden i et intervju med filosof Henrik Syse, med tittelen: «Har kristendommen gjort verden mer human, eller mer krigersk?». 

Rights.no er et nettsted som er mest kjent for å være veldig kritiske mot én religion, islam, og vi tok derfor en prat med redaktør Nina Hjerpset-Østlie. Det resulterte i intervjuartikkelen: «Flerkultur kan gjøre oss mer dynamiske». Den tyske kunstneren Oliver Sturm har konstruert en såkalt bønneautomat, som har vakt oppmerksomhet verden rundt. I et intervju i hans hjem i Berlin kunne han fortelle at: «Det begynte som ironi, men endte som en åndelig reise».

Hele høsten 2016 har vi vært opptatt med videointervjuer til Uenighetens fellesskap-prosjektet. Representanter for flere titalls norske livssynssamfunn har bidratt, og det hele vil være klart i løpet av vårhalvåret 2017. I desember publiserte vi noen sesongaktuelle smakebiter her på Religioner.no. Zarathustrister, ahmadiyya– og sunnimuslimer, Humanistforbundet og Human-Etisk Forbund, spiritualister, holister, Kristensamfunnet, Den norske kirke, Den nordisk katolske kirke og Ananda Marga svarte på sitt forhold til henholdsvis julen og Jesus-skikkelsen.

Redaksjonens anbefalinger

Det ble publisert en rekke gode artikler på Religioner.no som ikke er nevnt ovenfor. For din skyld har vi laget en liste med de ti artiklene vi mener er blant de mest fascinerende, lærerike og underholdende i 2016.

Vi ønsker å takke så mye for at du fulgte oss i 2016, og ser frem til å by deg på nye og spennende artikler, debattinnlegg og videoer i 2017.

 , , ,